Pret in je eigen park, geniet 3x meer!

Pret in je eigen park, geniet 3x meer!

Noem de naam Walt Disney en in je verbeelding zie je meteen Donald Duck of Mickey Mouse verschijnen. Het leuke aan stripfiguren is dat ze op afstand van je eigen leven staan, en toch een rol kunnen spelen in je fantasiewereld. Sterker nog: met de lessen van mr. Disney himself kun je niet alleen je doel bereiken, maar je hebt onderweg in dat proces ook nog eens 3x zoveel plezier. In dit blog vertel ik je HOE. De beelden mag je er zelf bij bedenken…

 

Even vooraf

 

Had jij vroeger een stripheld- of heldin? Ik ben uit de tijd van Sjors en Sjimmie, Kuifje, de Tina en vooral de Donald Duck. Ze trokken me mee, in een wereld waarin alles mogelijk was, en even was ik een van hen. Waarschijnlijk identificeer jij een stripfiguur niet direct met  je real life. Maar toch tonen zij een beeld waaraan je je kunt spiegelen, en bieden ze je een bril waarmee je anders naar de wereld kunt kijken.

Daarvoor moeten we even terug naar Walt Disney zelf. Deze ondernemer droomde van een pretpark voor iedereen. Als je terugleest hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen, had hij in het leven een droom, zoals velen van ons. Hij zag echter precies voor zich hoe het moest worden, in alle details, geuren en kleuren.

Tegenslag was hem niet vreemd; met de financiering, een hoop bureaucratie en grondbezitters die niet wilden meewerken. Maar we weten dat het hem wel gelukt is. Het eerste Disneyland opende haar deuren net nadat hij was overleden, en menigeen reageerde hoe jammer het was dat hij dat niet had kunnen meemaken. Zijn broer antwoordde echter, “O, maar hij heeft het gezien hoor, hij heeft het al die tijd gezien”.

 

Hoe

 

Disney durfde te dromen. Hij genoot van het beeld in zijn hoofd hoe het moest worden. Hij was gedreven en dat gaf hem een tomeloze energie. Hij had een doel! Die werkwijze is jaren later opgepakt als strategie, waarmee Disney tot een rolmodel is verworden om van te leren.

 

Les 1. Durf te dromen

 

Stel je eens voor, je droomt van een andere baan, of een andere functie. Je droomt van een eigen bedrijf of je droomt ervan dat je geen last meer heb van een situatie waarin je zit, je wilt je eigen persoonlijke leiderschap vergroten, etcetera. Je zou eindeloos kunnen dromen met de wetenschap dat je niet perse hoeft te bewegen, en dat er dus geen risico’s aan vast zitten. Behalve natuurlijk het risico dat er niets zal veranderen zolang jij niet beweegt.

Als je durft te dromen én gaat bewegen, is alles mogelijk.

Kijk maar naar Disney! In de droom mag alles. In de realiteit ga je bijstellen. Maar begin met die eerste, grote, prachtige droom. Concessies komen vanzelf.

 

Les 2. Durf te doen

 

En stel je dan eens voor, dat je die droom echt gaat omzetten in een plan, met logische stappen en concrete acties. Verval niet in de fout om te blijven denken dat dromen alleen dromen zijn. Dan loop je alsnog vast en haak je af, simpelweg omdat je je niet kunt voorstellen dat je droom iets anders wordt dan een droom. Met als gevolg dat je blijft lopen met die ‘droom’.

Kijk liever even terug. Ik weet zeker dat je in je leven plannen hebt uitgevoerd met succes, waar je nog met trots en plezier aan terugdenkt. Hoe heb je dat toen gedaan? Met welke instelling is dat gelukt? Waarom zou dit dan niet lukken? Ga eens na wat je startpunt nu is, en wat je volgende stap wordt, en wie je erbij betrekt. Hoe je in het hier en nu gaat werken aan je doel, welke randvoorwaarden meespelen. Het plan brengt je van dromer naar realist en maakt van die droom je startpunt voor de werkelijkheid.

 

Les 3. Durf te falen

 

En op dat moment trekken we een andere rol uit de kast: onze eigen (constructieve) criticus. Want afvallen hoef je deze rol niet, daarbij zou je jezelf afvallen, en daar gaat het dan ook vaak mis. Waardeer deze kritische rol, want hij ontdekt waar het echt om gaat, hij is nodig om te toetsen en te verfijnen.
In deze rol hang je eigenlijk een beetje boven je voorstelling die je hebt gemaakt, en je wordt attent op hobbels, obstakels. Het nodigt je uit met die uitdaging om te gaan, op een constructieve manier. In die rol kijk je verder en breder, bijvoorbeeld wie er bezwaar tegen zou kunnen hebben. Maar je kijkt ook naar omstandigheden waaronder je zelf dit plan niet (meer) wilt uitvoeren. Kortom: je staat in een positie en je verzamelt informatie waarmee je na deze ronde globaal weet hoe ‘je droom’, je plan eruit ziet, en wat je nog wilt bijstellen.

 

Nu terug naar start

 

Even terug naar Walt Disney en zijn vermogen om iets dat hij in zijn fantasie had gecreëerd te realiseren. Hij ging tegengas en kritiek niet uit de weg, maar hij zag dit juist als opbouwend, constructief, en hij gebruikte dit om zijn plan nog beter te laten slagen.

Walt Disney maakt dus gebruik van drie rollen in zichzelf:

  • Als dromer, die ongekende mogelijkheden ziet, fantaseert, creëert , en die alle problemen daarbij uitsluit;
  • Als realist, die pragmatisch het plan van zijn droom gestalte geeft, in mensen en middelen, tijd, vaardigheden, en alles wat nodig is daarin verwerkt;
  • Als criticus, die niet het plan van de dromer en het inzicht van de realist bekritiseert, maar die als toeschouwer naar het plan kijkt, filtert en er cruciale mismatches uithaalt.

 

 

Die rollen zitten ook in jou.

 

Zonder het te beseffen bezitten wij allemaal verschillende rollen in onszelf. Die van tijd tot tijd ook behoorlijk met elkaar overhoop liggen, trouwens. En is het niet met elkaar, dan wel met een ander, je collega, je medewerker of binnen je relatie. Zodra je een bepaalde rol aanneemt, vaak onbewust, gebruik je woorden, maak je gebaren, die jij ontwikkelt hebt in die rol.

Jij hebt dus ook een keuze een rol te kiezen, en die te beheersen, en vanuit dat besef van leiderschap krijg je grip op je eigen denken en handelen. Echter, maar al te vaak heb je het gevoel in een rijdende trein te zitten, zonder haltes, waar je niet uit kunt springen. Met dromen die blijven, in welke omvang en hoedanigheid ook.

Je kunt dit nu lezen, en denken: ‘tja als het zo eenvoudig zou zijn…’.

Maar dat is de crux. Zo eenvoudig is het vaak ook!

 

Jezelf en/of je bedrijf, alleen of in relatie met anderen aanpakken, in beweging brengen zoals jij dat wilt, aan de slag ermee en ‘het project’ tot een goed resultaat brengen; dat alles staat of valt met het doel dat jij voor ogen hebt.
En of dat doel voor jou wel echt motiverend is. Of je het écht wilt, nóg steeds wilt, of ooit wel zelf hebt gewild.

 

Als dat allemaal vaag blijft, krijg je ook je stappen niet helder. Dan ga je geen eigen pretpark verwezenlijken, en onderweg heb je weinig plezier. Wat in dat geval wel kan helpen, is het aanwezige beperkte- en/of beperkende zicht herkennen. Zodat je jezelf tenminste de kans geeft het te kunnen ophelderen. Soms is een gesprek voldoende. Soms moet je jezelf gewoon even ruimte geven, en ontstaat het beeld weer dat je al die tijd hebt gezien.

 

Weet in elk geval dat ik je daarin graag ondersteun. Ik ben geen helderziende, geen droomuitlegger, maar wel een praktisch ingestelde coach en (business)partner die graag ziet dat jij je droom waarmaakt, en je daarbij wilt helpen. Daar steekt dan toch die goedaardige, vrolijke Donald Duck zijn snavel weer om de deur J.

 

Met een hartelijke groet,

Jeanette