Ondernemer worden? Een aanloop is de hybride constructie

Ondernemer worden? Een aanloop is de hybride constructie

De hybride constructie wint terrein.

Het is een manier om een bedrijf te starten terwijl je nog een aantal dagen per week in loondienst werkt. Een methode die veiligheid biedt, maar ook een paar hele grote valkuilen heeft. Met deze tips vanuit mijn eigen ervaring kan ik je helpen om die valkuilen tijdig te pareren.

Het starten van een onderneming vraagt organisatie. Het dwarrelt van de checklists en administratief is er veel te regelen. Het ondernemingsplan is je draaiboek, maar onderweg gebeurt er van alles waar je óók op moet reageren. Contracten, financiering en een goede sfeer privé: dat zijn heel wat bordjes in de lucht draaiende houden.

Juist dan ontstaat het gevaar dat je huidige werk even op de achtergrond verdwijnt. Dat doe je niet eens bewust, het overkomt je gewoon. Je nieuwe bedrijf is nieuw en uitdagend, je oude baan is toch routine, veel meer gewoon en komt letterlijk op het 2e plan. Wil je die baan er toch bij houden, dan is het belangrijk dat je ook aandacht schenkt aan de organisatie van dat deel.

 

1.  Zorg in elk geval voor een goede en open afstemming met de werkgever.

Scheve gezichten aan de andere kant van de tafel, ruis op de lijn of schuldgevoel en compensatie aan jouw kant, dragen niet bij tot een ontspannen en leuk werkveld. Met een goede communicatie manage je de verwachtingen aan alle kanten, en je voorkomt dat je jezelf voorbij holt.

 

2.  Wees je ervan bewust dat je grenzen moet stellen

In elk van je twee rollen. En dus ook grenzen aan jezelf. Hybride werken biedt veiligheid, maar vraagt ook een aangepaste snelheid. Je kunt niet alles in één keer laten vallen en alles in één keer oppakken in je nieuwe bedrijf. Gefaseerd werken hoort erbij. Maak een overzichtelijk plan, rooster en kijk vooral naar de primaire taakgebieden.

 

3.  Communiceer het

Met de mensen om je heen, zodat ze weten dat je de zaken (en tijd!) hebt afgebakend en dat je je aandacht verdeelt, zonder het een of het ander tekort te doen. En het helpt je ook om je beter en krachtiger te voelen als startende ondernemer.

 

4.  En plan ook tijd voor jezelf.

Niet alleen in je hoofd, maar noteer goed wat bij wat hoort. Zodat die scheidingslijn in alle opzichten, organisatorisch, financieel, en strategisch zichtbaar en duidelijk is. Anticipeer op de keuzes die je hierbij moet maken. Plan ze in. En zorg dat je ondanks die dubbele baan nog tijd voor jezelf inbouwt. Jij bent de basis van alles, en deze startfase is slechts het begin.

Eigenlijk komt het erop neer dat je voorkomt dat je half onderneemt en half werk levert. Door stevig aan het roer te blijven staan van beide ondernemingen, ben je slagvaardiger en kom je verder.

 

Wil je bij deze omschakeling wel wat extra hulp?

Dan kan ik een professioneel klankbord voor je zijn waar je je vragen aan kwijt kunt, en zaken mee bespreekt, zodat jij de rust behoudt, je business en budgetten overziet, en je vooral kunt genieten van je nieuwe status.

Hoe lijkt je dat?

Een kennismaking kunnen we snel regelen als je dat wilt. Bel me, 06-4813 3432 of mail info@image-inn.nl

In ieder geval alvast veel succes.