
09 mrt Een beetje meer Let It Be AUB?
Het is begin jaren zeventig, de ‘early seventies’. Klassenavond op de middelbare school. Een spannend gebeuren. Ik was me nog niet erg bewust van mijn gevoelens, laat staan wat ze vertelden. Op mijn eigen bekende voorzichtige manier liet ik die avond op me afkomen en me er door meenemen. Muziek, dansen en ook schuifelen. Mijn eerste geschuifel op de muziek van de Beatles, op ‘Le t it be’. Met het horen van dit nummer denk ik nog altijd met een glimlach terug aan dat ene en eerste moment. Ik twijfel met wie het eigenlijk was, maar ik hou het op Arnold.
En vandaag, op weg naar mijn werklocatie, opnieuw die song op de radio. ‘Let it be’.
Ik luister naar de tekst en vraag me af: wat wisten de Beatles al van mindfulness? Echt zo’n kreet, een hype, een must die we niet meer weg kunnen denken in onze huidige tijd.
Want we zien, door alle dagelijkse prikkels en uitdagingen, die mindfulness als een bewust ‘stop’ momentje. Maar het kost moeite om het te integreren in ons programma of onze agenda. We willen niet stopgezet worden, zelfs niet door onszelf. We willen aan blijven! Ik stond heel erg ‘aan’, die klassenavond, schuifelend op ‘let it be’.
Maar wat bekent dat voor ons? Privé en in ons dagelijks werk?
‘Aan’ staan betekent: focus hebben, in beweging zijn, actief, ervaren en vooral doen.
Het is dan heel mooi als je je hiervan bewust bent. Dan heb je er namelijk meer grip op. En dat is van belang voor het resultaat dat je wilt bereiken.
Maar wat is de keerzijde?
De realiteit is ook dat we, door de diversiteit aan thema’s waarmee we willen dealen, vaak op de automatische piloot staan. Absoluut niet mindful. Eerder ‘uit’ dan ‘aan’. Uit zelfbehoud, want hoe krijgen we het anders allemaal rond?
Maar in die stand staan heeft ook zo zijn risico’s. We hebben het niet meer in de gaten wanneer we op een gegeven moment eigenlijk een beetje gaan ‘doorslaan’. Vroeg of laat geeft dat problemen, professioneel, relationeel, maar niet in de laatste plaats voor jezelf, individueel.
De opkomst van mindfulness, door veel mensen inmiddels ontdekt en onderdeel van hun levensritme geworden, helpt ons te herstellen als we uit die kwetsbare balans raken.
Spiritueel blijkt rationeel
Het blijkt lonend om een gemoedstoestand te creëren door de bewustwording van de eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties.
Dit ‘uitzetten’ stelt ons intern in staat een soort van ‘second opinion’ te vormen voor ons handelen. En daar hebben we baat bij. Spiritueel, maar net zo goed rationeel. Mindfulness, in welke vorm dan ook, is dus geen vage dagdromerij. Juist met die aandacht voor je lichaam, je ademhaling, zintuigen, gedachten en emoties, word je teruggebracht naar de realiteit. Je laat het zijn, zoals het is. Hoe dan ook, let it be kan een hele nuttige houding zijn. Niet te verwarren met ‘let it go’. Hoewel dat ook een optie kan zijn…
Twijfel je nog of dit iets is om op te pakken?
Hier draait het om:
- Het is een accepteren, tijdelijk of permanent, van een situatie waar je je nog geen duidelijk oordeel over hebt gevormd. En waarvan je nog niet kan overzien welke consequenties er aan vastzitten. Het laten zijn voor wat het is, heeft dan ook een bijkomend lerend effect. En wie weet welke ‘Mother Mary’ er vroeg of laat komt met een ‘answer’. Daar schep je ruimte voor.
- Het is afstand nemen en daarna met een ‘frisse’ blik opnieuw kijken naar je beslissingen en strategie.
- Het is een letterlijke time-out, waardoor je juist voor nieuwe uitdagingen kan komen te staan. Zoals het omgaan met die nieuwe informatie, vanuit een zekere helderheid in je gedachten, juist door die bewuste aandacht.
- En het is je gereed maken om vervolgens weer in beweging te komen. Zoals een sporter die voor een belangrijke wedstrijd afstand neemt om daarna met volle focus te presteren.
Let it be als houding levert je dus veel op. Wisten de Beatles dat toen ook al?
Wil het nummer nog eens beluisteren? Klik dan op de link naar het you tube filmpje let it be
Speaking words of wisdom, let it be