Charisma. Heb jij het, of niet?

Charisma. Heb jij het, of niet?

Charisma, je hebt het wel of je hebt het niet. Dat lijkt zo, tenminste. Want charisma is óók een combinatie van persoonlijke eigenschappen, die je met enige inzet wel degelijk zelf kunt sturen.

Waarom zou je daar energie insteken? Als leider ben je trekker van de kar, geen poespas, mouwen opstropen en gáán. Je hebt een voorbeeldfunctie en jij bent degene die de koers bepaalt, met of zonder charisma. Ja toch?

Toch kan charisma je helpen. Sterker nog, charisma kan de doorslaggevende factor zijn in je slaagkans als ondernemer of als leidinggevende.

Ga maar na: het hele proces van leiderschap en zaken doen is er op gericht om een zeker doel te bereiken met succes.
Wat voor invloed heeft jouw persoonlijkheid en overtuigingskracht daar nu aan op? Hoe verloopt het krachtenveld van invloed uitoefenen en beïnvloeden?
En welke factoren zorgen ervoor dat je manier van optreden en je beslissingen worden geaccepteerd?

Oftewel: jouw/jullie succes hangt af van de mate waarin jij het voor elkaar krijgt om anderen jou te laten volgen in je visie, je drive en je passie.

Als jij die visie, drive en passie met charisma aanstekelijk maakt, ben je meer aan het ‘lokken’ om jou te volgen. Als mensen al de neiging hebben om met je mee te lopen, is het voor jou en de mensen in jouw team veel gemakkelijker om ze ook de rest van het traject te sturen, zonder dat iemand het gevoel krijgt dat er steeds aan hen wordt getrokken en geduwd. De neuzen staan immers al dezelfde kant op?

Dat lokken is eigenlijk een soort magnetiseren, je trekt met je charisma de mensen naar je toe. Dat charisma wordt sterker, naarmate jij weet wie je bent en waar je voor staat. Dát maakt jou aantrekkelijk voor je omgeving.
Trek je als expert de aandacht en vindt het “magnetizen” op heel natuurlijke wijze plaats, simpelweg omdat je eerlijk, jezelf en “echt” bent? Dat houdt ook in het erkennen en lering trekken van fouten die je zonder twijfel maakt. Goed leiderschap is het resultaat van het juiste mengsel van verstand én emotie. De nadruk ligt niet zozeer op het rationele niveau, maar veel meer op het relationele. Charisma is een bepaalde karakteruitstraling die een sterke aantrekkingskracht op mensen uitoefent.

Niet iedereen heeft van nature evenveel charisma. Maar als je er tijd en energie in stopt dan kun je wel meer charisma ontwikkelen. Deze drie tips helpen je bij je bewustwording:

 

1. Geef aandacht.

Geef mensen je persoonlijke aandacht. Wanneer je echt, met je hele houding, naar iemand luistert met je volle aandacht laat je die persoon merken: je bent bijzonder.

 

2. Creëer veiligheid

Kijk eens naar mensen die jouw een gevoel van vertrouwen geven, die je bewondert en die jou het gevoel geven dat je gezien wordt en serieus wordt genomen, en dat er daardoor een meer betrouwbare en veilige wereld voor je ontstaat. Dat zijn mensen die zich openlijk verre van roddelen en/of slecht spreken van anderen houden en het verkleint de kans dat anderen over jou roddelen. Charisma gaat namelijk over de balans in je communicatie met anderen.

 

3. Wees optimistisch

Een positieve kijk op de zaken hoort ook bij charisma. Je kunt namelijk aan alles aan positieve of een negatieve draai geven. Die keuze heb je. Kies voor optimisme, zoals charismatische personen dat zouden doen. Optimisme trekt aan en steekt aan.

Je hoeft dus niet iemand anders te worden om charismatisch te zijn, je hoeft alleen maar in andere gewoontes te investeren, zonder druk, step by step.