
09 feb Als je energie stagneert is er werk te doen!
Als business controller heb ik jarenlang naar cijfers gekeken. Je gaf me een Excel-overzicht en ik zag de hele organisatie voor me, dat idee. Maar cijfers en budgetten zeggen lang niet alles. Echt duurzaam goede zaken doe je alleen als medewerkers ook voldoende energie uit hun werk halen. Dus om eens bij jezelf te beginnen: hoe positief geladen ben jij?
Natuurlijk vraag ik dat niet zomaar. Zowel onder de werkgevers als onder de werknemers die ik tegenkom, hoor ik regelmatig dat ze het gevoel hebben dat ze weinig positieve energie uit hun werk halen. Het is vooral frustratie, machteloosheid, soms cynisme of een gevoel van wanhoop, alles tegen beter weten in.
Maar als jij niet weet wat jouw bijdrage is? Wat betekent dat dan voor de organisatie?
Niet veel goeds, natuurlijk. Als jij zelf al het gevoel hebt dat het niet lekker loopt, krijg je waarschijnlijk ook je mensen niet achter je, en zal de directie of ondernemingsraad je met onbewuste argwaan tegemoet treden.
Het slechtste wat je kunt doen is hopen tot het allemaal overwaait, tot de energie weer terugkomt.
Het best wat je kunt doen, is de oorzaak opsporen en aanpakken.
Ik geef je hier drie signalen die wijze op een bepaald probleem.
‘Mijn stem heeft geen enkele invloed hier’
Dit is een duidelijke indicatie dat je je buitenspel gezet voelt.
Dat wil niet zeggen dat het niet is op te lossen. Wat daarvoor nodig is, is om weer aansluiting te krijgen bij de organisatie. Wat is hun doel, wat wil jij bereiken en waar raken jullie elkaar?
Door daar de verbinding weer te maken, kun je soms iets moois opbouwen op wat een verloren race leek.
‘Ik mis het overzicht, ik kan zo niet beslissen’
Dit gevoel steekt vooral de kop op in die momenten dat er een belangrijk besluit moet worden genomen met mogelijk verstrekkende gevolgen. De paniek slaat toe dat niet alle informatie bekend is om de situatie en risico’s te kunnen overzien.
Maar het kan ook opkomen als het resultaat tegenvalt en niet kan worden vastgesteld waar de oorzaak ligt. Dat zijn momenten dat het dragen van verantwoordelijkheid als een last wordt ervaren.
De kans is aanwezig dat je denkt dat het aan jou ligt. Dat die verantwoordelijk gewoon niet bij jou past, dat je hebt vergist en een andere functie wilt zoeken.
Maar in plaats daarvan, kun je ook zoeken naar de oorzaak.
Zijn rapportages onduidelijk?
Lopen cruciale processen niet soepel?
Of spelen er andere omstandigheden een rol, waardoor de focus minder scherp is?
In je paniek zie je allerlei dingen over het hoofd. Soms heb je er een coach voor nodig om die dingen toch te zien.
Soms is het voldoende om zelf even de rust te bewaren en de oorzaak te achterhalen. Als alles weer overzichtelijk is, komt dat besluit vanzelf
‘Ik wil zoveel, maar ik kan niet alles en hoe wil ik het nu echt?’
Deze uitroep is zeer herkenbaar. Je voelt je bijvoorbeeld onrustig en durft daardoor geen verdere stappen te zetten.
Of je aandacht is versnipperd en je bent je ervan bewust dat je dingen over het hoofd ziet.
Of je wéét dat je business model slimmer kan, maar past het ook bij je?
Al dit soort vragen maken je onzeker. En ze horen wel bij het managen! Heb je hier last van?
Dan zit er maar één ding op: tijd maken om hierin te duiken. Nog meer tijd investeren dus, en mogelijk nog meer twijfels oproepen of apen en beren ontdekken.
Wat voor alle drie de vragen geldt is, dat je alleen energie kunt blijven halen uit datgene wat je doet, als je voelt dat er verbinding is, als je staat achter je beslissingen en acties, als je voelt dat je goed op weg bent en weet wat je wilt bereiken.
Kortom: als je weet waarvoor je het doet, kun je alles aan.
Ben je dát stukje kwijt? Dan wordt het ineens een heel ander verhaal en loopt je batterij langzaam leeg. Voorkom dat. Niet is zo zonde van al je plannen, je bedoelingen, je inzet en je leven als opgebrand thuis komen te zitten omdat je bleef hollen op de ingeslagen weg.
Zorg dat je weet wat jou in beweging brengt! Wil je daar hulp bij? Ik help je graag.